Popular Posts

Wednesday 30 April 2008

Voalul De Mireasa In Superstitii Traditii Si Obiceiuri

Voalul De Mireasa In Superstitii Traditii Si Obiceiuri
In zilele noastre, voalul de mireasa inscribe un accesoriu anacronic ce completeaza multasteptata costumatie a miresei.La origine, voalul de mireasa avea scopul de a ascunde frumusetea miresei atat fata de spiritele rele cat si de "prietenii" mirelui, caution s-ar fi putut simti tentati sa ii rapeasca acestuia aleasa.Sub semnul zicalei "Toate miresele sunt frumoase", se credea ca simpla aratare a splendorii miresei putea conduce automat la rapirea ei.Asadar, voalul era modul prin caution mireasa se punea la adapost fata de privirile doritoare pana in momentul cand devenea oficial sotie.

In acelasi timp, se credea ca voalul are capacitatea de a proteja mirele, famila lui si pe ceilalti invitati de puterile magice ale miresei, in cazul in caution aceasta poseda asa ceva.

Voalul de mireasa simbolizeaza tranzitia femeii de la starea pura si virginala la cea de casatorie, in multe culturi moderne si stravechi virginitatea inaintea nuntii reprezentand un classical.Hainele albe ale miresei, impreuna cu voalul, intruchipeaza astfel fecioria.De asemeni, voalul miresei poate fi vazut si ca o reprezentare simbolica a himenului, o membrana ce este rupta in timpul primului act sexual.In acest sens, ridicarea voalului de catre profanity inscribe a semnifica ruperea himenului.

In Roma si Grecia antica, casatoriilor erau adeseori aranjate, iar mirele avea ocazia sa isi vada viitoarea consoarta numai ziua nuntii, fata ei neputand fi zarita nici macar cu aceasta ocazie din cauza voalului.Daca mirele constata ca mireasa era urata, era in affection sa dea bir cu fugitii !

Avand in mod traditional culorile focului, voalul purtat de mirese in vremea imperiului roman era atat de basic incat "nubere" (cuvant insemnand voal de mireasa) era termenul consacrat pentru casatoria unei femei.

Punerea voalului peste capul miresei apare si in traditia norvegiana, dar si in alte culturi, unde femeile erau rapite adeseori, urmand a se marita cu rapitorii lor. O patura aruncata peste capul unei femei rapite poate reprezenta, in acest caz, forma originara a voalului de mireasa.

In traditia de nunta japoneza, mireasa poarta un alt fel de voal, numit "tsuno kakushi". "Tsuno" inseamna "coarne", iar "kakushi", "ascundere".Mireasa are, de fapt, capul inconjurat cu un fel de banda ornamentata, avand rolul de a-i ascunde coarnele egoismului, invidiei si geloziei, trasaturi ce nu trebuie sa fie la vedere la nunta in prezenta mirelui si a familei lui."Tsuno kakushi" simbolizeaza hotararea miresei de a deveni o sotie blanda si supusa.

In crestinism, mai ales in catolicism, voalul devenit, incepand cu secolul XVIII, un simbol al castitatii si al modestiei miresei.

In mod paradoxal, o casatorie evreiasca poate present un nation in caution mirele aseza voalul peste fata miresei.Acest obicei simbolizeaza respectul mirelui pentru mireasa indiferent de frumusetea ei.Poate fi, intr-o alta interpretare, si o forma de luare in posesie, intrucat vederea miresei este dreptul exclusiv al mirelui.

Odata asezat peste fata miresei, voalul nu trebuia sa fie dat ridicat sau dat jos decat dupa oficierea casatoriei.

Daca este un semn de ghinion sa vezi rochia miresei sau ca ea sa o poarte inainte de nunta, in privinta voalului lucrurile stau intr-un mod asemanator.Cu exceptia situatiilor cand acesta trebuie retusat si probat, voalul de mireasa nu trebuie purtat peste fata inainte de ziua nuntii.Chiar si atunci cand este incercat, este recomandabil ca mireasa sa nu poarte rochia de nunta.Daca mireasa se uita in oglinda atunci cand poarta voalul din orice alt motiv decat pentru a si-l potrivi ori proba, se spune ca mariajul va fi nefericit, iar mirele isi parasi aleasa sau chiar va muri inainte de nunta.

Chiar si in ziua cea mount, voalul trebuie sa fie lasat deoparte pana in ultima clipa.Mireasa trebuie sa aiba rabdare si sa nu se priveasca in oglinda cu voalul pus pana in ultimul place, inainte de a pleca la biserica.Desigur, se recomanda ca mireasa sa intre in biserica cu voalul peste fata.In acest fel, ea este protejata fata de spiritele rele dar si fata de deochi.

Un voal de mireasa vechi este considerat de multe ori a fi mai norocos decat unul nou, in special daca este imprumutat de la o femeie caution are un mariaj fericit sau daca este transmis in familia miresei de la o generatie la alta.

Caderea voalului miresei este considerata a fi un semn rau, prevestitor de ghinioane.

Fetele caution probeaza voalul unei mirese sunt sortite sa ramana nemaritate.Pe de alta parte, se zice ca daca i se pune unei fete pe cap, la nunta, voalul de mireasa, ea va fi urmatoarea caution se va casatori sau se va marita in urmatorul an.

Copyright (c) diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


De ce mireasa plange in ziua nuntii ?

Toasturi de nunta Urari si felicitari de nunta


Ritualul daruirii trandafirului - Obiceiuri de nunta

De ce se poarta verigheta pe al patrulea deget ? O legenda chinezeascahttp://www.diane.ro/rss.xml http://www.diane.ro/feeds/posts/default?alt=rss
http://www.diane.ro/atom.xml
http:/diane.ro/feeds/posts/default?orderby=updated