Popular Posts

Sunday 14 September 2014

Ce Este Magia Enochian Cele Dou Tradiii Mistice Ale Lui Enoh

Ce Este Magia Enochian Cele Dou Tradiii Mistice Ale Lui Enoh
autor AARON LEITCH

translator FVF

* acest articol a fost tradus si publicat cu acordul autorului. Varianta originala o gasiti la adresa http://www.llewellyn.com/journal/article/2321

John Dee si Edward Kelley convorbind cu ^ingerii(pictura de Sebastian Haines - sursa Shadowness.com)

MITURILE ENOCHIENE


La ^Inceput, Creatorul a format Lumea printr-o serie de "cuvinte divine". Aceste cuvinte au fost apoi scrise ^in litere de foc pe niste tablite ceresti numite "Cartea discursurilor lui Dumnezeu". Acea Carte contine limba cereasca a Creatiei, cheile portilor Raiului si toata cunoasterea si ^intelepciunea Universului - trecutul, prezentul si viitorul. Apare ^in diferite forme ^in religiile lumii - alte nume ale acesteia sunt "Tablitele Ceresti, Tablitele Destinului, Cartea Secretelor lui Dumnezeu, Cartea Vietii, Cartea lui Thoth, Cronicile/"^Inregistrarile Akashice "si chiar "Cartea T."

^In Gradina Edenului, Adam vorbea fluent limba cereasca scrisa ^in Carte. Cu aceasta, el purta conversatii cu Dumnezeu si cu ^ingerii si a dat de asemenea nume tuturor fiintelor create. ^Insa, c^and Adam si-a pierdut locul din Paradis, el a pierdut si cunoasterea acestei limbi sacre - el nu mai putea sa vorbeasca cu ^ingerii. ^Insa, pentru a putea comunica cu familia sa, Adam a creat o limba umana primordiala bazata pe cele mai bune (desi imperfecte) amintiri ale limbii ceresti.

Sase generatii mai t^arziu, profetul Enoh stabilea un nou dialog cu ^ingerii. Fiintele sfinte l-au considerat demn de a vizita Cerurile, de a vedea corurile angelice, Tronul lui Dumnezeu si tablitele ceresti. Din acestea, Enoh a transcris 366 de carti ale ^intelepciunii, cu ajutorul carora spera sa restabileasca umanitatea la gloria sa anterioara. ^Insa ^intelepciunea lui Enoh a fost pierduta din pricina Potopului care a distrus lumea.

Limba lui Adam a dainuit (prin linia lui Noe) pana la ^Incurcarea Limbilor la Turnul Babel. Atunci, limba umana primordiala a fost divizata ^in mai multe limbi diferite astfel ca oamenii si constructorii Turnului sa nu mai poata comunica unul cu celalalt si a completa proiectul. (Aceasta este explicatia Biblica pentru diversele limbi ale lumii). Dintre toate limbile antice, cea care a ramas cel mai aproape de limba lui Adam este cea pe care o cunoastem azi sub denumirea de Ebraica Biblica. Nicio cunoastere sau amintire a limbii ceresti a ^ingerilor nu a rezistat.

(C^and studiem aceste mituri, trebuie sa retinem faptul ca se bazeaza pe Vechiul Testament ^in care limba este subiectul central. Mai important, aceste mituri scot ^in evidenta acele exemple ^in care limba joaca un rol major ^in abilitatea - sau inabilitatea - Omului de a comunica cu Dumnezeu si fiintele ceresti.)

MAGIA ENOCHIANA A DOCTORULUI JOHN DEE - MITOLOGIA ^iNT^aLNEsTE ISTORIA

Situatia "Biblica" (adica, dupa Babel) a limbilor omenesti a dainuit p^ana ^in secolul 16. ^Intre timp, multi savanti au abordat subiectul limbii ceresti si chiar au existat c^ateva ^incercari de a o reconstrui. Cu toate acestea, ^incercarile erau de obicei plagieri ale Ebraicii Biblice scrise cu anumite caractere astrologice. Li s-au dat nume precum "Malachim" (care au fost si ^inca sunt folosite ^in magia talismanica) ^insa acestea erau doar umbre neclare ale limbii Divine.

Apoi, pe la sf^arsitul anilor 1500, o noua pereche de profeti - Dr. John Dee si asistentul sau medium Edward Kelley - au dob^andit un interes profund pentru ^ingeri si limba lor pierduta. Lucr^and la ^inceput cu diverse grimoire-uriSolomonice, acesti domni au stabilit contact cu c^ativa ^ingeri cu care Enoh a vorbit. Acestia le-au dezvaluit multe secrete celor doi cercetatori, precum metode de a invoca ^ingerii planetelor si astrelor, cum sa observe secretele natiunilor straine, si - precum Enoh - sa viziteze tar^amurile ceresti.

Mai important dec^at at^at, Dee le-a cerut ^ingerilor sa ^ii dezvaluie "Cartea lui Enoh" - prin care se referea la un text Biblic apocrif care contine povestea vietii lui Enoh. (Astazi, acest text este numit "1 Enoh" sau "Cartea Etiopica a lui Enoh. "Desi a fost pierduta ^in timpul lui Dee, a fost redescoperita ^in secolul 17. O varianta tradusa ^in limba Rom^ana se poate gasi la Editura Herald.) ^Ingerii au acceptat cererea lui Dee; ^insa, ce i-au oferit nu era deloc textul Biblic. ^In schimb, acestia i-au dezvaluit tablitele ceresti - "Cartea discursurilor lui Dumnezeu - "din care a copiat c^andva Enoh. Lui Edward Kelley cartea i-a aparut sub forma a 49 de frunze, inscriptionate cu s^ange (presupunem a fii s^angele Mielului, precum este mentionat ^in Apocalipsa lui Ioan) si contin^and 49 discursuri ale lui Dumnezeu folosite pentru a crea Lumea. ^Ingerii le-au spus lui Dee si lui Kelley cum sa foloseasca aceasta carte pentru a deschide portile Raiului, pentru a primi revelatii directe de la Dumnezeu si cum sa vorbeasca cu ^ingerii ^in limba lor.

Desi Dee nu l-a numit niciodata astfel, istoricii au numit materialul lui ca MAGIE ENOCHIANa, datorita relatiei acesteia cu profetul biblic Enoh. Acest sistem complex de magie a ramas ^in mare parte ascuns ^in jurnalele lui Dee timp de sute de ani.

MAGIA ENOCHIANa DIN GOLDEN DAWN (SAU NEO-ENOCHIANA)

C^and Ordinul Golden Dawn a fost format la sf^arsitul anilor 1800, membrii acestuia doreau sa includa materialul lui Dee ^in sistemul lor avansat. Cu toate acestea, ei cunosteau doar o parte din jurnalele lui Dee, si astfel numai o portiune a sistemului magic a lui Dee.

Acestia au presupus gresit crez^and ca au gasit trasaturile esentiale ale unui sistem incomplet de magie angelica, si astfel au aplicat ce au avut la sistemul lor in stil loja Rosicruciana. Rezultatul a fost un sistem Enochian care pare similar, ^insa este foarte diferit de sistemul original al lui Dee. Am numit acest tip "Neo-Enochian."

Ordinul nu cunostea magia planetara a lui Dee si nici nu aveau acces la cel mai important aspect al acestui sistem - "Cartea discursurilor lui Dumnezeu". Au sistemul de divinatie pentru gasirea diverselor locatii ^in lume si pentru a invoca ^ingerii astrelor. Acestia aveau de asemenea o serie de 48 de invocatii ^in limba Angelica (deseori numite Chei sau Chemari) care ofereau acces la puterile acestei Carti, ^insa nu cunosteau adevaratul scop al celor 48 de Chei.

^Intre timp, a fost chiar sistemul de invocatie a lui Dee care a format structura Magiei Enochiene a ordinului Golden Dawn. Acesta a fost derivat dintr-un set de patru patrate (numite "Watchtowers") ce contineau numele lui Dumnezeu si o multime de ^ingeri repartizati la cele patru emisfere ale universului. Cu toate acestea, Golden Dawn au folosit un aranjament diferit al patratelor ^in cele patru directii cardinale si au creat o metoda diferita de a decripta numele din cele patru patrate - rezult^and ^intr-o ierarhie mult mai mare de ^ingeri fata de cea a lui Dee.

De asemenea, Golden Dawn au interpretat ^ingerii ca fiind fiinte ale celor patru elemente: Foc, Apa, Aer si Pam^ant. (Dee nu i-a asociat niciodata cu Elementele, ^in schimb i-a repartizat la cele patru directii cardinale) ^Intr-un final, deoarece nu cunosteau "Cartea discursurilor lui Dumnezeu" si sistemul magic al lui Dee, ordinul a presupus ca aceste Chei Angelice se folosesc pentru a invoca ^ingerii din asa-numitele Watchtowers. Astfel, au divizat Cheile si le-au aplicat diverselor grupuri de ^ingeri gasiti ^in patrate.

Aceste schimbari - aranjamentul diferit al patratelor ^in emisfere, noua metoda de decriptare a numelor, aplicarea celor Patru Elemente la patrate si folosirea Cheilor Angelice pentru invocarea ^ingerilor - sunt exact schimbarile care fac Neo-Enochiana ordinului o traditie complet diferita de originalul lui Dee. Pe l^anga asta, Ordinul a format un complex sistem pentru a aplica propriile lor corespondete la fiecare patrat/Watchtower, ^impreuna cu propriile lor ritualuri pentru a lucra cu ^ingerii.

De-a lungul urmatoarei sute de ani, Golden Dawn au avut cel mai mare impact asupra renasterii moderne a ocultismului si astfel sistemul lor Neo-Enochian a devenit standard. Fiecare parte a acestui sistem este propriu traditiei Golden Dawn, ^insa multi studenti moderni cred ca acesta a fost initiat de Dee. Acestia nu stiu ca exista un sistem de magie mai larg - si chiar complet - gasit ^in restul colectiei de jurnale spirituale ale lui Dee.

RE^iNVIEREA DEE

La sf^arsitul anilor 1990, sosirea Internetului a adus cu ea o noua era a cercetarii si comunicarii ^intre studenti. P^ana la acel punct, materialul lui Dee era considerat foarte obscur si greu de gasit. Putini au avut curajul sa abordeze materialul. Acum ^insa, studentii care-l studiaza pe Dee si practicantii magiei Enochiene din toata lumea pot studia resursele. ^In decursul a 10 ani, jurnalele lui Dee si sistemul sau magic au fost adunate impreuna din nou. ^In sf^arsit, studiul magiei enochiene originale a luat fiinta dupa mai bine de o suta de ani dupa ce varianta Golden Dawn a devenit standard.

^In ziua de astazi nu este neobisnuit sa vedem magia enochiana a lui Dee fiind discutata impreuna cu sistemul Golden Dawn ca si cum ar fi acelasi. De fapt, se produce o amestecare - ^in special din partea adeptilor Golden Dawn care ^imprumuta elemente din jurnalele lui Dee (precum uneltele pentru invocare) si care le aplica la ritualurile lor Neo-Enochiene. Nu prea vei ^int^alni astfel de adepti care sa schimbe directiile sau asocierile Elementale ale patratelor ^inapoi la originalul lui Dee. Astfel de schimbari ar ^indeparta sistemul Enochian din cosmologia Golden Dawn.

Puristii sistemului ^insa, nu vor adopta aspectele materialului din Golden Dawn ^in studiul sau practicile lor magice. Astfel, prin adoptarea acestora ar ^indeparta sistemul cosmologiei Renascentiste pe care ^il cunosc. Acestia ram^an la ce este oferit ^in jurnalele lui Dee si ce este descris ^in grimoire-urile pe care Dee le-a consultat (precum "Arbatel of Magic", "Three Books of Occult Philosophy "ale lui Agrippa, "Lemegeton"-ul," etc).

Greseala pe care puristii o fac nu este ne^intelegerea magiei (sau ^intelegerea ei partiala) ci presupunerea ca versiunea Ordinului Golden Dawn este "gresita". Desi este adevarat ca Neo-Enochiana a fost creata dintr-un material incomplet, asta nu ^inseamna ca este complet incorecta. Cel putin, nu mai incorecta dec^at ar fii materialul Egiptean din Golden Dawn, sau Qabalah, sau Alchimia acestuia, etc. ^In toate aceste cazuri, Ordinul a adoptat aspecte ale unor sisteme vechi ^in propria lor metoda unica, form^and astfel ceva nou. Niciuna din aceste exemple nu este pur originala, ^insa toate se potrivesc ^in contextul larg al traditiei Golden Dawn. Sistemul Neo-Enochian este "corect" prin Golden Dawn (si prin cei care le-au urmat pasii, precum Thelema, Wicca, si altii).

^In acelasi timp, sistemul original al lui Dee este corect deoarece este o reflexie exacta a ceea ce acel om a primit si studiat. ^In decursul ultimilor 20 de ani, foarte multa munca a fost facuta pentru a descifra si a reface sistemul lui Dee. S-a facut mult efort pentru a ^intelege limba Angelica, "Cartea discursurilor lui Dumnezeu, "diversele ierarhii de ^ingeri si metodele magice pe care le-a folosit Dee.

Acest nou material abia ^incepe sa ajunga ^in comunitatea oculta prin forumuri, bloguri si carti publicate. Iar studentii abia acum ^incep sa ^inteleaga diferentele dintre cele doua traditii de magie Enochiana. Pentru prima oara ^in mai bine de o suta de ani, materialul Enochian devine disponibil. Fara ^indoiala, acesta este un timp emotionant si important ^in studiul si practica magiei Enochiene.